Search
search icon Inchide

    Caută

    Despre Pensiile Facultative – Pilon III

    De ce sunt importante pensiile facultative?

    Menține-ți standardul de viață de acum și la bătrânețe cu ajutorul unui venit suplimentar astfel încât, după o viață de muncă, să ai o viață liniștită și să nu duci grija banilor.

    O pensie facultativă te ajută să îți continui stilul de viață prin completarea veniturilor obținute din pensia de stat și pensia obligatorie administrată privat (după caz), dar totodată poate constitui și un element important pentru economisire și obținerea de venituri suplimentare la pensionare.

    Pensiile private facultative

    După cum îi spune și numele, este alegerea ta dacă dorești să aplici pentru o pensie privată facultativă.

    Contribuția poate fi de pană la 15% din venitul tău salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.

    Cine poate participa la un fond de pensii facultative?

    Poți participa la o pensie facultativă privată dacă ești angajat, funcționar public sau persoană autorizată și ai o activitate independentă.

    Contribuția la un fond de pensii facultative

    Contribuțiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform schemei de pensii facultative și pot fi plătite de angajator, angajat sau de ambele părți.

    Suma contribuțiilor la fondurile de pensii facultative, este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro, într-un an fiscal și în limita de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă.

    Pentru angajator, suma plătită de acesta este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 400 euro, într-un an fiscal și în limita de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă.

    Cum primești pensia?

    Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cerere, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

    • a) ai împlinit vârsta de 60 de ani;
    • b) ai minim 90 de contribuții lunare;
    • c) activul personal este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de ASF.

    *până la apariția cadrului privind plata pensiilor condiția obligatorie este reprezentată de împlinirea vârstei de 60 ani.

    Pentru că este important să te gândești din timp la bătrânețe, o pensie privată facultativă îți aduce liniștea anilor de pensionare. Asigură-ți o bătrânețe cu mai puține griji și fă din ea un prilej de bucurie și relaxare.