CÂT AU CHELTUIT ROMÂNII DE SĂRBĂTORI ANUL TRECUT?

Conform unui studiu realizat la finalul lui 2020 de catre Mednet Research*, principalii factori de ingrijorare a romanilor erau: Covid 19, siguranta lor si a familiei si, nu in ultimul rand, banii.

Atunci cand se gandesc la sarbatorile de iarna, mai mult de jumatate dinte romani au mentionat ca doresc produse electronice si electrocasnice noi, dar pe care nu-si permit sa le achizitioneze.

In ceea ce priveste bradul de Craciun, pentru sezonul 2020, trei sferturi dintre corespondenti nu intentionau sa cumpere un brad natural, fie pentru ca aveau deja unul artificial (59%), fie pentru ca intentionau sa cumpere unul artificial (7%).

Ponderea celor care au sau intentionau sa cumpere brad artificial a fost cea mai mare din ultimii ani, 65,5%, cu aproape zece puncte procentuale mai mare decat anul anterior. 

Cat despre decoratiunile de Craciun, peste 46% dintre respondenti cumparasera deja la momentul efectuarii cercetarii sau intentionau sa cumpere astfel de produse. Locul preferat de cumparare a fost declarat ca fiind magazinul fizic, 87%, dar si on-line-ul, in cazul a 11% dintre respondenti.  

Cat au declarat respondentii ca sunt dispusi sa cheltuie pentru sezonul de sarbatori din 2020: 

  •  Suma medie pentru decoratiunile de Craciun: 219 Lei 
  •  Suma medie pentru cadouri: 600 Lei 
  •  Suma medie cheltuita pentru alimente este de 692 Lei

Cele mai frecvente cadouri mentionate au fost dulciurile: 57% dintre respondenti declarau ca vor oferi dulciuri drept cadou, urmate de imbracaminte / incaltaminte: 49%, jucarii: 48%, cosmetice / parfumuri: 45%, cadouri confectionate manual: 28%. 


*Studiu Mednet Research a fost realizat in decembrie 2020, prin metoda chestionar online, pe un esantion reprezentativ urban (18 – 65 ani) de 800 de respondenti. Studiul are o marja de eroare de + / – 3,3%, cu un nivel de incredere de 95%.